Néptánc

A néptánc a magyarországi német és a magyar paraszti kultúra különleges értéke, improvizáció és kötött formák, érzelemkifejezés és humor egyaránt jellemzik. Alkalmas eszköze a hagyományőrzésnek, az identitástudat megerősítésének és az esztétikai érzék fejlesztésének.
Színpadi műfajként nemcsak képességfejlesztésre jó, hanem arra is, hogy a gyerekek ügyesebbek, magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak legyenek a tánc segítségével.
 
A Botev Néptánccsoport Békefiné Szeitl Éva vezetésével alakult, majd 13 évvel ezelőtt Schmidmajerné Róka Krisztina irányítása alá került. Jelenleg több csoportban, többnyire egy osztályból, évfolyamról táncolnak a gyerekek, akik magyarországi német néptánccal és magyar népi gyermekjátékok, koreográfiák elsajátításával foglalkoznak.
Szinte valamennyi iskolai rendezvényen, ünnepélyen továbbá sok városi rendezvényen vesznek részt produkcióikkal.
A Palotás rendkívüli népszerűségnek örvend hosszú éve óta a 8. osztályosok körében, ennek megtanulásával  hagyományosan 2 hónapig foglalkoznak legnagyobbjaink. 
 
Minden évben részt vesznek -évek óta 2 csoporttal- a városlődi Megyei Német Nemzetiségi Kulturális Versenyen, ahol egy kivétellel mindig "arany" minősítéssel jutalmazták táncukat. 7 évvel ezelőtt a csepeli Országos Német Nemzetiségi Kulturális Minősítő Versenyen "ezüst" minősítést szereztek a Szüreti mulatság című koreográfiával.
Városunk Gizella napi rendezvényének állandó fellépői.
 
 Színvonalas működésüknek köszönhetően külföldön már többször képviselték iskolánkat és városunkat. Legutóbb a legnagyobb táncosok 2008-ban Hutthurmban testvériskolai meghívásra, 2013. szeptemberében pedig a Veszprém-Passau Baráti Kör vendégeként Passauban az "Ungarnmarkt" elnevezésű rendezvényen szerepeltek nagy sikerrel. 2015. februárjában egy passau-i gimnázium meghívására vendégszerepeltek "Magyar Hetek" rendezvényükön.
 
 Schmidmajerné Róka Krisztina
  • /index.php/oktatas/szakkorok/286-nemzetisegi-felsos-korus
  • /index.php/oktatas/szakkorok/284-fotoszakkor