Kökény-kék Budapesten


Május 25-én a Kökény-kék csapata Budapestre utazott a MATEHETSZ "Csoportos tehetségsegítő tevékenységek III" elnevezésű pályázat keretében. A vonatút végén megérkeztünk a Déli Pályaudvarra, ahonnan gyalog mentünk fel a Budai várba. Első állomásunk a Magyar Nemzeti Galéria volt, ahol a tanulók egy átfogó képet kaptak művészettörténetből. Sok olyan alkotással találkoztak "élőben", amelyeket már láttak az olvasókönyvükben. A többségnek azonban a modern kor nyerte el a tetszését.


Az alapos képnézegetés után nekiálltunk ebédelni, miközben csodás panoráma tárult elénk. A jól megérdemelt fagylaltozás után találkoztunk Eplényi Annával, aki a híres GYIK Műhelyt vezeti. Felmentünk a Nemzeti Galéria harmadik emeletére, ahol elkezdődött az igazi alkotó tevékenység.

Először "Le Notre", a híres francia tájépítész bőrébe bújtunk és ún. topiáriákat (alakfákat) készítettünk gipsz, karton és hurkapálca segítségével.

A második programelem szintén egy új technika elsajátítására adott lehetőséget. Az "assemblage" (ejtsd: ászamblázs) hasonlít a kollázshoz, de itt a különféle tárgyak egymáshoz illesztéséből, összerakásából, halmozásából háromdimenziós műalkotás készíthető. Régi társasjátékok egymásra ragasztásával a gyerekek megalkották saját szobájukat rendrakás előtti állapotban.


Az izgalmas nap végén újra vonatra szálltunk és a gyerekek alig várták, hogy az új műveiket és a sok-sok élményt megoszthassák szüleikkel.

Köszönjük a lehetőséget Eplényi Annának, jövőre újra meglátogatjuk. A nap képei ITT találhatók.

Klára és Eszter néni

 

  • /index.php/oktatas/muveszetek/427-art-i-csoka-kiallitas
  • /index.php/oktatas/muveszetek/415-botev-tanccsoport-szereplese