MILYEN POZITÍV ÉS NEGATÍV HOZADÉKAI VANNAK A JELENLEGI HELYZETNEK?

Megváltozott a város. A közösségi oldalak híreiben látom, hogy kiürültek az utcák, a boltok nyitvatartása rövidebb, a gyógyszertár és posta előtt sorba kell állni, és rengeteg intézkedést vezettek be a vírus terjedésének megakadályozására. Nincsenek szórakozási lehetőségek, programok, sportesemények. De azt is látni, hogy összetartóbbak a közösségek, az emberek próbálnak segíteni egymáson pl. időseknek bevásárolni, gyógyszereket kiváltani, kutyát sétáltatni. Az emberek, lakóközösségek észreveszik a lakók gondjait, segítenek nekik, pedig lehet, hogy korábban köszönés nélkül elmentek egymás mellett.

Megváltozott az ország. A hírekből hallottam a napokban, hogy az egyetemisták, főiskolások hazaköltöztek, sokan otthonról dolgoznak, lejárt igazolványokat is használhatunk, csak sürgős orvosi ellátás van, tanfolyamok álltak le, nem lehet jogosítványt szerezni, munkahelyek zárnak be- a megszokott élete az egész országnak megszűnt. Mindenhol azt hallani, aki teheti maradjon otthon, mert csak így akadályozhatjuk meg a vírus terjedését.  Az ország szerintem összetartóbb lett. Sokan segítenek az egészségügyi dolgozóknak szállással, étellel, szállítással, szájmaszkot varrnak, természetesen ingyen. Az egész ország osztozik a problémán és mindenki próbál segíteni, ha másként nem, de megfogadja  a tanácsokat és otthon marad. Ennek ellenére még mindig hallani nagyon sok helytelen viselkedésről is és látni csoportokban az utcán sétáló embereket.

Megváltozott a világ. A járvány az egész világra kiterjedt. Minden ország próbál a megelőzésre, gyógyításra koncentrálni. A világ gazdasága összeomlóban van. Nem hallani más hírekről, csak ami a járvánnyal kapcsolatos. Itt is látszik, hogy az összefogás az első, az országok, ahol már talán elmúlóban van a járvány, segítenek azoknak az országoknak, ahol nagyon magas a betegek száma. Világszerte visszaesik a turizmus, csökken a légszennyezettség és az energiaigény. Emberségből is vizsgázik a világ. A járvány által okozott helyzetből kell felállni. Ehhez nagyon fontos lesz az összetartartás, emberség, közös gondolkodás és cselekedet. A járvány életmódváltoztatásra kényszeríti az embereket, elterjedhet az otthonról végezhető munka, lemondunk kihagyható utazásokról, ismét előtérbe kerül a kézmosás, fertőtlenítés, higiénia fontossága.

A közösségi oldalakon  sok idézet, vers található, melyek közül nekem nagyon tetszett néhány sor:

Amikor majd az egész véget ér, a kamaszok viháncolását kedvtelve fogjuk hallgatni reggelente a tömött buszokon,

Amikor az egész véget ér, koncertekre fogunk menni, és a tömeg kellős közepén fogunk ugrálni a kedvesünkkel,

Amikor ez az egész véget ér, igyekszünk majd nem gondolni erre az egészre.       

De addig is otthon maradunk.

Hogy ez az egész minél hamarabb véget érjen."   

2020. március                                                

  • /index.php/oktatas/diaktoll/665-simon-gergely-nyuszi
  • /index.php/oktatas/diaktoll/512-tarka-lepke-kis-mese