Gyermekjóga

Gyermekjóga óra fajtái:

- kismama, baba, családi, ovi, suli és tini jóga, valamint vegyes csoportok

A gyermekjóga iskolánkban elsősorban a kisiskolásokat (1-2. oszt.) célozza meg, de a heti 1x működő 45 perces szakköri órára 1-4. osztályos diákok jelentkezhetnek, és  2018. őszétől tini jógára is jöhetnek a felsős tanulók.

Kisiskolás korban még nagyobb jelentőséggel bírnak a gyermeki lét sajátosságai: a mozgás, a játék, a mese. Ezúton érzelmi neveléssel, a jóga eszközrendszerével történik a mozgás, fejlesztés, tanulás. Nagyobb korban másképpen, az életkori sajátosságokhoz kapcsolódóan, komolyabb témák meghatározásával zajlik egy jóga óra, amely közelít a felnőtt jógához.

A gyermekjóga óra a  gyerekekre gyakorolt komplex hatásmechanizmusával eltér egy hagyományos testnevelés órától, bár vannak közös pontjaik. A megfelelő gyakorlatok alkalmazásával javulhat a gyerekek vizuális észlelése, irányíthatóvá válhat a figyelem (általánosságban), a megkésett beszédfejlődés beindítható, ezáltal javul a hallás, a beszédértés. Valamint a gyermekjóga megtanítja:

  • hogyan mozogjanak gyermekeink, hogy egészséges legyen a gerincük és egész testük
  • hogyan kezeljék félelmeiket, szorongásaikat
  • hogyan vezessék le indulataikat, agresszivitásukat
  • hogyan teremtsenek kapcsolatokat
  • hogyan éljék meg érzelmeiket
  • hogyan építsék ki belső világukat

Mindezeken túl fontos a mozgásfejlesztés, amely a tanulás alapja.

Mindannyiunk számára érzékelhetőek az alábbiakban megfogalmazott problémák, melyre "segítséggel" van a jóga:

Magas követelmények

Az iskola magas követelményeket állít a gyerekek elé: magas szintű koncentrációra, fejlett emlékezetre, jó érzékelésre, pontosan kivitelezett finommozgásokra van szükség ahhoz, hogy a gyermek meg tudja állni a helyét.

A tananyag folyamatosan nő, egyre korábban és egyre nagyobb mennyiségű ismeretet kell elsajátítani. Az olvasás, az írás, a számolás az idegrendszer magas szintű szervezettségét kívánja meg.

A feltételeket csak az tudja teljesíteni, aki minden téren koránál fejlettebb.

A tanulási problémák leggyakoribb oka a mozgás fejletlensége. A tanulási problémák hátterében az esetek 70%-ban idegrendszeri problémák állnak, egészen pontosan az idegrendszer éretlensége, fejletlensége. A gyermeki idegrendszer fejlődésében mutatkozó hiányosságok figyelemzavart, gyenge emlékezetet, magatartási problémákat okozhatnak. A gyermek nem képes megfelelni az elvárásoknak, ettől butának érzi magát és az önbizalma is csökken."

Szeretettel várok Mindenkit!

 

                                                                Jógára fel!

Kéri Szilvia gyermekjóga oktató

 

  • /index.php/oktatas/szakkorok/179-gyongyfuzo-szakkor
  • /index.php/oktatas/szakkorok/176-alsos-enekkar