Magyar nyelvi előkészítő

Belovicsné Kovács Szilvia

A továbbtanulás minden nyolcadik osztályos tanuló életében meghatározó. A középiskolákba való bejutás egyik feltétele a központi felvételi megírása magyar nyelvből és matematikából. A legtöbb diák számára ez az első komoly megmérettetés, ezért érdemes időben elkezdeni felkészülni rá. A tanórai kereteken kívül erre lehetőséget biztosít a magyar nyelvi előkészítő is.

Ez olyan foglalkozás, amely segítséget nyújt a nyolcadik évfolyamosok számára a felvételire történő még alaposabb felkészülésben. Tematikája illeszkedik a felvételi feladatsorokéhoz, így alkalom nyílik a felvételi feladattípusainak – magyar nyelvi, szövegértési, valamint szövegalkotási feladatok – gyakorlására. Az előkészítőn használt feladatlapokat mindenki megkapja, azok gyűjtésére egy mappa javasolt.

A foglalkozások az első félévben heti rendszerességgel 45 percben zajlanak a tanítási órákat követően, általában a 6. vagy 7. órákban. Az előkészítőkön való részvétel szándékát tanév elején kell jelezni. A csoport tagjainak száma általában 10-20 fő, az alacsonyabb létszám az egyéni és egyedi problémák megoldását is jobban lehetővé teszi.

Bábszakkör

A Botev iskolában 2004-ben kezdtem el az első bábcsoportommal foglalkozni. A gyerekek az 1-4. osztályokból érkeztek, s az évek folyamán több alkalommal megmutathatták tehetségüket. Gyakran léptünk fel iskolai rendezvényeken, a Comenius projekt és a német nemzetiségi tagozat szervezésében többször örvendeztettük meg az óvodásokat. Német nyelvű előadásunkkal megyei versenyen szereztünk rangos minősítést.

A szakkörben részt vevő gyerekek a mindennapokban egy nyugalmas kuckóra lelnek, ahol meghallgatják egymás örömét és bánatát. Az önálló véleményalkotás gyakorlása, a saját ötleteik elfogadtatása közben tanulják meg egymás személyiségét tisztelni. Észreveszik, hogy a bábelőadás sikerességének érdekében együtt kell működniük, végig ki kell tartaniuk.

A műhelyben komplex módon fejlődnek a gyerekek készségei, hiszen ebben a műfajban együtt él a zene, a képzőművészet és az irodalom. Az alkotás folyamata pedig kreativitásra ösztönzi őket.

A bábozás csodájának felfedezése közben feloldódnak a bennük lévő feszültségek, fejlődik a szókincsük, szép kiejtésük, kézügyességük, gazdagodik az érzelemviláguk.

A bábjáték öröme, a hosszas munka utáni közös siker átélése mindig arra ösztönzött, hogy a mai világunkban is szükség van ilyenfajta értékteremtő, alkotó tevékenységekre.

 

 

Nagyné Jakucs Erika

Cikk folytatása

Tanévkezdő információk - 2018/19-es tanév

 

Alakuló értekezlet (tanároknak) : 2018. augusztus 27. (hétfő) 8:00

Osztályozó- és javító vizsgák : 2018. augusztus 28. (kedd) 9 óra
A vizsga pontos idejéről minden érintett levélben kapott értesítést.

Tanévnyitó: 2018. szeptember 2. (vasárnap) 17:30
Gyülekezés: 17:15-ig az osztálytermekben.
Az új tanulók a nyakkendőt/sálat az osztályfőnököknél vehetik át. (1800 Ft)

Első tanítási nap: 2018. szeptember 3. (hétfő)
Érkezés: legkésőbb 7:50-ig.

Tankönyvátvétel: 2018. szeptember 3. (hétfő)