Francia nyelv

MIÉRT ÉRDEMES A FRANCIA NYELVET VÁLASZTANI?

 • Európai Unió hivatalos nyelve
 • Kis csoportlétszám (10-12 tanuló) előnyei:
  • differenciálási lehetőség: tehetséggondozás, illetve tanulási zavarokkal küzdő  gyerekek számára felzárkóztatás
  • egy gyerekre több idő jut, több lehetőség van   megszólalni franciául
  • korrepetálás: célja a felzárkóztatás (akár hiányzás       miatt), illetve versenyre való felkészülés
 • Tankönyvek ingyen vannak 7. osztályig, a könyvhöz interaktív program jár (TBI, SMART)

 

Szülők félelmei:

 • Nem tudnak segíteni, hisz nem tudnak franciául

A kis létszám miatt könnyen pótolhatnak, illetve ott a „korrep”, segítünk. A szülőktől nem a segítséget várjuk, hanem a megfelelő motiválást :)

 • Nehéz a kiejtés:

Szabályok vannak, mint minden nyelvben, viszont itt nincsenek kivételek, mint az angolban. A szabályok egyértelműek. A gyerekeknek pedig ez az első idegen nyelve, nincs összehasonlítási alapjuk, mi nehéz és mi könnyű.

 • Igeragozás:

Erre fokozatosan készítjük fel a gyerekeket, eleinte egyes számban, majd 3. végén, 4. elejétől tanítjuk a többit. Így megszokják, és nem jelent problémát.

 

Az elmúlt 15 év alatt rengeteg programra került sor…

Francia Karácsony a Városházán – Illatos Advent keretében, Francia Vers- és Mesemondó verseny, Francia Nap, Vetélkedők

Francia Tábor (2003 óta minden nyáron egy hét vegyes korosztálynak)

Külföldi utazás (Párizs)

A sok közös program egységes „csapattá” kovácsolja a franciásokat és szüleiket is

 

Pályázatok

o 2003 – Tempus Közalapítvány pályázatán

nyert pénzből – tankönyvek, szótárak,

mesekönyvek a könyvtárnak

o 2009-2011 – Comenius Programban aktív

részvétel

o 2011-2013 – Újabb Comenius Program

indul egy olasz partnerrel (Velence) –

levelezés, kiutazás, színdarab elkészítése

 

Anyanyelvi lektorok

 • Audrey LeThiec – 2007
 • Marie Hermelin – 2010
 • Valentina Pasini – 2010
 • Nabil El Ayadi - 2017

 

és még…

 • Pétanque (a gyerekek egyesületi tagok, Országos Diákolimpiákon 1. 2. helyezéseket érnek el)
 • Országos Francia Nyelvi Verseny – 2007-től folyamatosan továbbjutunk a szóbeli fordulóra (felső tagozat) – Országos 1. 3. 7. és 9. hely
 • GRIMM Szótárhasználati Vetélkedő
 • Francia Filmklub a téli hónapokban
 • Francia gasztronómia megismerése (Sajtnap, Francia ebéd elkészítése és közös elfogyasztása)
 • A Vetési Albert Gimnáziumban könnyebb indulás a kéttannyelvű szakon
 • Francia Civilizáció tanítása
 • Mese- és filmkészítés (Les animaux a Paris – animációs film, ABC, Kis Nicolas)
 • A francia egy nehéz nyelv, utána az angollal már sokkal könnyebben boldogulnak (a házi és a feladatok elvégzésében minden segítséget megkapnak az iskolában, sok gyerek otthon „tanítja” a családot a francia nyelvre )

 

MIÉRT JÓ FRANCIÁSNAK LENNI?

 

Levelek: "Nem volt alkalmam még sokszor önnel beszélni, de elmondanám így most, hogy örülök, hogy az Ádámunk egy ilyen szuper nyelvcsoportba jár és továbbá mennyire örülünk hogy önhöz járhat mert nyelven kívül sok más jó dolgot is meg tanulnak a gyermekeink ezeken a francia programokon- Szuper volt a francia versmondó délután is és ebben az évben már semmiképp nem hagyjuk ki a karácsonyi műsort, sem mert az előző években sajnos nem volt alkalmunk ott lenni. Amikor az iskola választás előtt álltunk elindultam meglátogatni a nyílt órákat az iskolákban eljutottam a Botev iskolába és kíváncsi voltam egyaránt az angol a német és francia órákra is Tudtam azt, hogy nem iskolát akarok választani, hanem a legjobb pedagógust a gyermekem számára.

Azon a napon, amikor meglátogattam Zongor Klára tanárnő nyelvóráját megváltozott minden elhatározásom, mert úgy gondoltam, hogy a mai gyerekeknek csak angol nyelvet kell a mai világba tanulni.

Miért is változott ez az elméletem?

Mert egy olyan bemutató órát láttam, ami szemmel láthatólag ide járó gyerekek legkedvesebb órája és tisztán látszott hogy imádják ezt a tanárnőt, mert csak imádni lehet.

Egy felszabadult, mosolygós és gyermekeket motiváló profi szakembert láttam a, aki nekem is nagyon szimpatikus lett. El is döntöttem, hogy a még hátra lévő meg nem látogatott német órára be sem ülök, mert miért is ülnék hisz ilyen emberek kellenek a fiatal diákok környezetében, akik gazdagítják és hozzátesznek a gyermekeink fejlődéséhez és tudásához minden elképzelhető jót, ami fontos ebben a rossz világban a megértést a törekvést a szeretetet a tiszteletet és egy nyelv iránti imádatot . Köszönet neki, amiért az én nagyon izgulós szerepelni nem szerető kisfiamat is komoly szerepvállalásra biztatja                           Tisztelettel és köszönettel Karner Ádi anyukája

Szia Klári néni! Csak gondoltam adom valami jelét, hogy élek itt Pesten. Most indulok mindjárt az első francia órámra az "Institut Francais"-be. Sok fajta csoport van és én asszem, hogy az Újrakezdő-4. számában vagyok, és 5 van. Úgyhogy ügyes voltam. Úgy volt a felvételi, hogy egy Bernard nevű pasi kérdezgetett,de persze úgy hogy használnom kellett mindenféle imparfait-t, meg passé composé-t.. Nem volt könnyű. Na csak ennyi. És mizujs ott Veszprémben? Lehet már tudni a francia-nap dátumát?                                                                                                           Nagy Liza

 

"Klára néni! csodálom,hogy én vagyok az első véleményező 500 gyerekből:D Röviden és tömören csak annyi,hogy ön a legjobb tanár és a 8 év alatti franciaórák szinte mindig vidáman teltek el. Köszönöm szépen ezt a 8 évet és a sok támogatást amit az iskolán belül és azon kívül is kaptam:) és az a búcsúztató... köszönünk mindent:)"

Mayer Adri

Tanulói vélemények:

Azért szeretem a franciát, mert sok érdekes szót tanulunk (Rónay Barnabás 1.a)

Szeretem, mert majdnem mindig zenét vagy valami ilyesmit hallgatunk (Kiliti Robi 2.a)

Azért, mert vannak francia levelezőtársaink. (Mesterházy Lili 2.b)

Azért, mert az órán játszva tanulunk, és néha énekelünk, sokat játszunk. (Hercsik Rebeka 2.b)

Mert jó a kiejtés (Soós Nagy Kornél 3.b)

 Azért , mert nagyon tetszik, hogy olyan furcsán ejtik a dolgokat. És mert elvileg ez a szerelem nyelve vagy mi, és tetszik! (Nagy Liza 4.b)

Szeretem a tanárokat, sok érdekes dolgot csinálunk. Sok program van, amire csak a franciások jöhetnek. És érdekes a francia nyelv (Törös Ramóna 4.b)

Azért, mert a franciák szépen hangsúlyoznak (Nemes Kolos 4.a)

Évente megrendezik a francia napot, és mindenki szerepel benne (Pekárik Dániel 5.b)

Mert most megtanulom a franciát, középiskolában könnyebb lesz az angol (Varga Lili 5.b)

Mert sok program és táborozási lehetőség van (Gál Kinga 5.a)

Azért szeretem, mert van egy francia anyanyelvű tanárunk: Audrey. Meg van sok program, francia nap és jó az óra hangulata (Szőke Lili 6.b)

Érdekes mondókákat, meséket tanulnak a gyerekek, melyet a francia napon előadnak, ezzel a francia nyelv szépségét bemutatva (Csontó Dorka 8.b)

A nyelv nagyon szép és a franciák jófejek, ezért is jó, hogy ez által az iskolai franciatanulás által kijutottunk Párizsba. Az órák mindig érdekesek, és sokat nevetünk (Horváth Anna II. 8.b)

Nagyon szépnek találom a nyelvet, még ha egy kicsit nehéz is. Klára néni jól tanítja a nyelvet és nagyon közvetlen velünk. Örülök, hogy lehetőségünk adódott kijutni Franciaországba. (Nagy Dalma Dóra 8.b)

Nemes Bence és Sára nevű gyermekünk 6 és 4 éve tanulják a franciát.

A beiratkozásnál tudatosan választottuk Nekik ezt a nyelvet, hisz a jövőben nagy jelentősége lesz a francia nyelvnek. Sőt a továbbtanulási lehetőségeknél is számba vettük ennek a nyelvnek a fontosságát. Sajnos a nyelvtanulásban nem tudunk nekik segíteni, de az iskolában megkapják azt az alapot, ami segíti őket az otthoni nyelvtanulásban. A két testvér sokat segíti egymást, sokat gyakorolnak együtt. Szerintünk a gyerekeink nagyon szeretik a francia órákat, ami mindig játékos keretek között zajlik. Sokat köszönhetünk Klára néninek, aki kisugárzó, aktív személyével megkedveltette gyermekeinkkel ezt a nem könnyű nyelvet. Családunk külön nagy hálával emlegeti Klára nénit, hisz 6.-os Bence gyermekemmel Budapesten, Országos Versenyen 4. helyezést ért el. Külön köszönünk neki mindent:                                        Nemesné Kuczogi Judit Nemes Béla

 

 

 • /index.php/oktatas/nyelvoktatas/503-megujult-a-nyelvi-hirado
 • /index.php/oktatas/nyelvoktatas/20-angol-nyelv