Nemzeti összetartozás napja

A koronavírus járvány következményeként mindannyian átélhettük hosszabb-rövidebb ideig, milyen az, amikor a megszokott életünk hirtelen a feje tetejére áll, milyen érzés a szeretteinktől távol tölteni a hétköznapokat és az ünnepeket úgy, hogy nem tudjuk, mikor láthatjuk viszont őket.

1920. június 4-én valami hasonlót éltek át a gyerekek. A felnőttek világa nyugtalanságot és szomorúságot árasztott. A távoli rokonok nevét aggódva emlegették. Sokan elveszítették a megélhetésüket, és az otthonukat is el kellett hagyniuk. A bajt azonban nem egy természeti csapás vagy mulandó járvány, hanem az emberi gyűlölet, egy igazságtalan békediktátum okozta, amely szándéka szerint örökké tart. Ez volt Trianon.

Volt. Sok szempontból ma is együtt kell élnünk vele, de már nem választ el. Tudjuk, hogy a lelki közelség minden fizikai határnál fontosabb. A mai nap arra emlékeztet minket, hogy összetartozunk. Azokkal is, akiket a járvány elmúltával újra átölelhetünk, és azokkal is, akikkel egy nemzethez tartozunk.

  • /index.php/oktatas/720-trianon-100
  • /index.php/oktatas/690-75-eve-ert-veget-a-foldi-pokol