Királyok, hercegnők, szentek

Május 20-24-ig Árpád-házi témahetet tartottunk az ötödik évfolyamon. Papírrózsák és liliomok készültek technika órán, rajzoltunk középkori régészeti emlékeket. A nyelvi órákon az Árpád-ház európai kapcsolatairól tanultunk, és készült egy francia nyelvű kisfilm is. Gárdonyi Géza: Isten rabjai című regényének részletét dolgoztuk fel irodalomból. Mindezt annak apropóján, hogy épp 777 éve született a városunkban nevelkedő Szent Margit. Az osztályok csapatai történelmi totót is megoldottak, tablót állítottak össze és mondákon alapuló jeleneteket dramatizáltak.

Pénteken Tornavölgyi Krisztián atya fogadott minket a Szent Margit templomban. Hallhattunk a templom építéséről, megtekintettük az oltár mögött őrzött Margit-ereklyét. Bojnécz Gábor tanár úr orgonakíséretével közösen elénekeltünk egy Margitról szóló éneket. Ezután a Várban a csapatok érdekes emlékeket fedezhettek fel Koncz Ilona tanárnő jóvoltából, a Margit-romoknál pedig Tiszttartó Dávid tanár úr a középkor szuperhőseiről beszélgetett velünk.

Az iskolába visszatérve Herczeg Balázs tanár úr vezetett történelmi sorversenyt a sportpályán. Végül a jelenetek kerültek sorra. Színpadra lépett István király, Lehel vezér, Szent Erzsébet, és még sok híresség. A csapatok sportszerűen, kiváló hangulatban vetélkedtek.

Osztályonként a legjobbak szeptemberben a Margit-szigetre kirándulhatnak. A nyertes csapatok: Ispán a király (5.a), Táltosok (5.b), Árpád-házi királyok (5.c), Szentek (5.d).

Köszönet a tanároknak a felkészítésért, a diákoknak a nemes versengésért!

A témahétről részletesen a képre kattintva találnak beszámolót:

  • /index.php/oktatas/430-rendhagyo-technika-ora
  • /index.php/oktatas/425-egyre-szepul-a-botev