A két kis kecske - projektmunka az 1.a-ban


Az 1.a osztályos gyerekek  néhány rajz órán, médiahasználati szokások témakörben projektmunkában   "A két kis kecske" című mesét dolgozták fel. Először illusztrációt készítettek egyénileg, majd a szereplőket egyszerű síkbáb formájában maguk tervezték, rajzolták.  Szavazás során választották ki a két főszereplőt. A táblai díszletet csoportmunkában alkották színes krétával.  A mai órán drámafoglalkozást tartottunk,ahol  minden gyerek szerepelhetett és a  díszlet előtt előadták a rövid mesét a saját maguk szórakoztatására. 
Megállapítottuk, hogy a bábozás igazi csapatmunka, amit bizony tanulni kell! A foglalkozást Györgyné Dankó Katalin tervezte és vezette.

2.a osztály a Nomádia Parkban

A lehetőséget a májusban megrendezésre kerülő III. Fenntarthatóság mindenKOR programon, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. felajánlásából nyerte meg az osztály.

Október 7-én (hétfőn) a 2.a tanulói Ajkára látogattak el a Nomádia Parkba. A kissé hűvös idő ellenére is a gyerekek nagy lelkesedéssel vették be a Parkban álló hatalmas várat a rendelkezésükre álló fakardokkal és pajzsokkal. A csata után megpihenve kipróbálhatták az aranymosók munkáját, majd az óriási labirintust hódították meg közös erővel.

Kora délután elfáradva, ám rengeteg közös élménnyel gazdagodva érkezett vissza az iskolába kis csapatunk.

Elsősök mérése

Iskolánkban immár másodszor került sor az eDia iskolakezdő mérőeszköz-csomag használatára. A Szegedi Tudományegyetem partneriskolájaként, egy online méréssel térképeztük fel az elsőseink induló képességszintjét. Ez a vizsgálat objektív képet alkot a sikeres iskolakezdéshez szükséges alapkészségek néhány összetevőjének szintjéről. Az így kapott információk segítik a pedagógusok munkáját, mivel láthatóvá teszik, kinek mely területeken van szüksége segítségre.

A méréseket szeptember 18. és október 2. között bonyolítottuk le. A teszteket a gyerekek szívesen, nagy lelkesedéssel teljesítették, a játékos feladatok nagyon tetszettek nekik, és külön öröm volt számukra, hogy az iskolában lehetőségük nyílt „gépezni”.


Erntedankfest


Német nyelvterületeken mai napig szokás terményünnepet tartani az őszi betakarítások végén.Ekkor a gazdák az ünnepi misére friss zöldségeket, gyümölcsöt, új kenyeret helyeznek.A falvakat, tereket feldíszítik.
Iskolánk német nemzetiségi tagozata nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására. Október első hetében tartottuk terményünnepünket. Az első és második osztályos gyerekek terményekből bábukat, állatokat, mókás és ötletes figurákat, mandalát készítettek, melyekből egy hangulatos kiállítást rendeztek a B épület zsibongójában.
 

Cikk folytatása

A mai Tanár-Szülő nap elmarad!

Kedves Szülők, Kollégák és Gyerekek!
Mivel az időjárás nem kedvez a mai festésnek (5 esőmentes óra kellene a teljes száradáshoz, hogy ne hólyagosodjon fel), ezért a mai Szülő-Tanár napot elhalasztjuk.
Megértéseteket köszönjük!

Német költők iskolánkban


 
2019. szeptember 27-én, pénteken iskolánkba magyarországi német költők látogattak el. A 3. c és a 4. c osztályos tanulók Christina Arnold költőnővel találkozhattak, aki frissen megjelent verseskötetét (Wolki und ihre Freunde) mutatta be, majd beavatta a gyerekeket a versírás rejtelmeibe.
A 8. c és a 8. d osztályos tanulóknak Josef Michaelis tartott a könyvtárban felolvasást majd megajándékozta iskolánkat néhány kötetével. Az író-olvasó találkozó zárásaként Cserbán Luca Csenge 8. d osztályos tanuló Josef Michaelis Die Nadel und der Luftballon című verséhez készített leporellóval ajándékozta meg a költőt.

Cikk folytatása

Sütivásár


A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is jótékonysági sütivásárt tartott a Veszprém Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület. Szeptember 19-én a Botev iskola diákjai is tevékenyen csatlakoztak a jótékonysági gyűjtéshez. Az iskola által felajánlott süteményeket árusították tanulóink, hogy a bevételéből a rászoruló diákokat támogathassa az egyesület.

Újra papírgyűjtés

A hagyományos őszi papírgyűjtés időpontja:

2019. október 9-11.

 

Az osztályok beosztását a papírgyűjtést megelőző héten az osztálytanítók és osztályfőnökök fogják kihirdetni.

Nagyobb mennyiségű papír esetén keressék Pisztel Miklóst az alábbi telefonszámon:

+36-30-437-2967