Játék a versekkel

A költészet napja alkalmából játsszunk egy kicsit a versekkel!

Szabadítsd ki Betűffyt, az udvari költőt a sárkány várából! Kattints a képre, és kezdődhet a mentőakció! (alsósoknak)

koltosarkany

Juss ki az irodalmi labirintusból! Kattints a képre, és indulj útnak! (felsősöknek)

labirintus felirattal 2

 

Cikk folytatása

Digitális témahét - online könyvtárak, adatbázisok, gyűjtemények

Otthonról is elérhető, tanulást segítő online források

https://mek.oszk.hu  Magyar Elektronikus Könyvtár

 • szépirodalmi művek (regények, verseskötetek, drámák, hangoskönyvek) teljes szövege
 • magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok: elsősorban szöveges művek (beleértve a hangoskönyveket is).

https://pim.hu/hu/dia  Digitális Irodalmi Akadémia (Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM)

 • a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak teljes szövege (regénytár, drámatár, gyermekkönyvtár, hangoskönyvek)
 • a Petőfi Irodalmi Múzeum táraiban őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok, egyéb dokumentumok jelentős része

https://arcanum.hu

 • újságok, folyóiratok, könyvek, lexikonok, térképek, levéltári anyagok, történelmi térképek, középkori oklevéladatbázis
 • https://arcanum.hu/hu/adt/Arcanum Digitális Tudománytár: magyar nyelvű vagy vonatkozású újságok, folyóiratok (keresés ingyenes, a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges)
 • https://arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok Arcanum Kézikönyvtár: szépirodalom, kézikönyvek (lexikonok, szótárak), Nyugat, fontos alapművek
 • https://arcanum.hu/hu/mapire/ MAPIRE – Történelmi térképek online:történelmi térképsorozatok
 • https://hungaricana.huHungaricana Közgyűjteményi Portál: múzeumok, könyvtárak, levéltárak kiadványainak adatbázisa: képek, képeslapok, fényképek, levéltári iratok, hangarchívum.

https://matarka.hu

 • magyar újságok, tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékei
 • ugrópontok a cikkek teljes szövegéhez, ha azok hozzáférhetőek

https://epa.oszk.hu  Elektronikus Periodika Adatbázis

 • elektronikusan megjelenő, valamint archivált folyóiratok, az archivált folyóiratok zömének teljes tartalma, nagyon sok cikk teljes szöveggel

https://dka.oszk.hu/ Digitális Képarchívum

 • képi dokumentumok, magyar vonatkozású, oktatási, tudományos és kulturális szempontból érdekes digitális dokumentumok: képeslapok, térképek, színlapok, bélyegek, valamint fotók, grafikák és festmények

Könyvajánló - 1848 más szemmel

Ha azt halljátok: 1848, biztosan eszetekbe jut a híres költők, írók, politikusok, hadvezérek, Petőfi, Jókai, Vasvári, Kossuth, Bem apó neve. De nők és gyerekek is átélték a forradalmi eseményeket és a szabadságharcot, és akár tevékenyen részt is vehettek benne. Most két olyan, a szabadságharc alatt játszódó művet szeretnék ajánlani, amelyekben gyerekek és nők a főszereplők.
Lengyel Balázs A szebeni fiúk című ifjúsági regénye 1849 márciusában játszódik, amikor Bem József honvédserege vissza akarja foglalni Nagyszebent Puchner generális csapataitól. A történet hősei, főszereplői nagyszebeni gyerekek, akik először csak játszani szöknek ki a város falain kívülre, de aztán komolyra fordulnak az események. Elrejtenek egy menekült asszonyt, kihallgatnak néhány osztrák tisztet, és a megszerzett értesüléssel útnak indulnak Bem tábornok seregéhez, hogy segítsenek a haditervben. A regényben feltűnnek a szabadságharc ismert alakjai, Bem, Petőfi és Czetz János is.

szebeni   teleki2

Kertész Erzsébet regénye az erdélyi arisztokrata családból származó Teleki Blanka grófnő életéről szól, aki ahelyett, hogy rangjának és vagyonának megfelelő életet élt volna, a főrangú leányok magyarrá nevelését tűzte ki célul. 1846-ban ezért Pesten magyar nyelvű leánynevelő intézetet nyitott. Ez volt az első olyan iskola, ahol a lányok ugyanolyan szakszerű oktatásban részesültek, mint a fiúk. Az intézet első tanárai között találjuk Vasvári Pált, a márciusi ifjak egyik vezetőjét is. Teleki Blanka lelkesen üdvözölte az 1848-as forradalmat, a bukás után bújtatta az üldözötteket. Emiatt bíróság elé állították, és Kufstein hírhedt börtönébe zárták, ahonnan csak hat év múlva szabadult.
Ha visszatérünk az iskolába, mindkét könyvet kikölcsönözhetitek könyvtárunkban, de A szebeni fiúkat akár most is elolvashatjátok az interneten:
https://konyvtar.dia.hu/html/muvek/LENGYEL/lengyel00225_kv.html
https://reader.dia.hu/document/Lengyel_Balazs-A_szebeni_fiuk-506

Cikk folytatása

Heti könyvajánló

A megyei könyvtár iskolánkban kikölcsönözhető könyvei közül ezen a héten Boldizsár Ildikó két mesekönyvét ajánlom figyelmetekbe. 
Biztosan minden kislány és kisfiú álmodozott arról gyerekkorában, hogy királylánynak, királyfinak születik. Boldizsár Ildikó írónő szerint ez így is van, és erről írt két gyönyörű mesét kis királylányoknak és királyfiaknak.

kiralyok

A Királylány születik című könyvben elmeséli, hogy minden kislány királylánynak születik. „Amikor a Földön világra jön egy kislány, összegyűlnek odafönn az égi királylányok, hogy áldást mondjanak az újszülöttre.” A kisbabák a szívükben őrzik ezeket a jókívánságokat, ám ahogy telnek-múlnak az évek, lassanként megfeledkeznek róluk. Boldizsár Ildikó azonban emlékszik, és ebben a könyvben elmeséli nekünk, hogy milyen kincset rejt a kislányok szíve…

A Királyfi születik meséjében a királyfi egy napon két holló – Gondolkodó és Emlékező – társaságában felkerekedik, hogy bebarangolja a világot, és a föld madarainak példáján megtanuljon gondolkodni és emlékezni – emlékezni mindarra, ami még az ő születése előtt, a világ keletkezése táján lezajlott.

Mindkét könyvet Szegedi Katalin illusztrációi díszítik.

forrás: moly.hu, lira.hu

A megyei könyvtár könyvei iskolánk könyvtárában

Bővült az iskolai könyvtár választéka! Gyermek- és ifjúsági könyvek, mesék, regények, verseskötetek érkeztek egy évre hozzánk. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermek- és Ifjúsági Könyvtára 126 kötetet adott letétbe, amelyeket ki lehet kölcsönözni iskolánk könyvtárából.

knyvek

A könyvek listáját itt lehet böngészni.

A honlapon, az iskolai könyvtár oldalán minden héten könyvajánlót olvashattok ezekről a könyvekről.

Cikk folytatása

Húsvéti játék

Egy kis húsvéti játékra hívunk: ha szeretnél segíteni Pamacsnak, a kis nyuszinak, hogy ő is együtt festhesse a nagyokkal a hímes tojásokat, akkor vágj bele a játékba! Ha a képre kattintasz, kezdődik a kaland.

husveti jatek

 

Digitális munkarend - tájékoztató

Tisztelt Szülők!

Az emberi erőforrások minisztere 17/2021. (III.5.) EMMI határozatában rendelkezett a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről.

Az általános iskolákban 2021. március 8-tól 2021. március 31-ig a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre.

A tavaszi szünet a tanév rendje szerint, 2021. április 1-6. között lesz. Az első tanítási nap április 7. szerda B hét.

Tájékoztatom Önöket, hogy a Kormány az általános iskolás gyermekeket nevelő családok helyzetének megkönnyítése érdekében úgy döntött, hogy az intézménynek a szülők igénye alapján, a legszükségesebb esetekben – különös munkavégzés, vagy védekezésben való részvétel miatt - biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. (18/2021 (III 6.) EMMI határozat)

A felügyelet igénylését kérem emailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezzék az intézményvezetőnek.

Cikk folytatása

Heti könyvajánló

Ezen a héten a megyei könyvtár nálunk kikölcsönözhető könyvei közül Kertész Erzsi két regényét szeretnénk nektek ajánlani.
Kertész Erzsi a mai magyar kortárs gyermekirodalom egyik jeles képviselője, a kicsiktől a kamaszokig minden korosztály számára ír izgalmas, fordulatos történeteket.
Könyvtárunkban két könyvét találhatjátok most meg, a Ne parázz! című kötetet a Göröngyös Úti Iskola sorozatból és a Panthera című regényt.

konyvek
A Göröngyös Úti Iskola sorozat egy általános iskola alsó tagozatos osztályában játszódik. A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármelyik másik iskola, itt mindig történik valami. A főhős kötetenként változik, így különböző gyerekek legkülönfélébb történetét, problémáit, érzéseit ismerhetjük meg. A Ne parázz! részben Saci a főszereplő, aki mindig kedves, rendes és szorgalmas. Igaz, a matekot mostanában egyre kevésbé érti, és amikor becsúszik egy kettes, el is titkolja. Sőt, akkor sem szól semmit, amikor észreveszi, hogy az egyik osztálytársnője rosszban sántikál. Mindennek tetejébe ott van még a karácsonyi fellépés is. Saci borzasztóan izgul, és mintha egyre jobban kaparna a torka.... Még szerencse, hogy idős barátjának, a bolondos Tata bácsinak minden nehézségre akad egy-két jó ötlete. Hogy micsoda? Kiderül a könyvből!

A másik regény, a Panthera, nagyobbaknak készült. Ezt a könyvet Bata Botond, iskolánk 5.a osztályos tanulója ajánlja nektek:
„A Panthera egy négyrészes könyvsorozat, aminek az első része A hógömb fogságában. Szerintem nagyon jó könyv. Története dióhéjban ennyi: Hat gyerek jelentkezik egy hegymászó tanfolyamra. Az oktatást egy Johnny nevű férfi vezeti Lavínia nevű segédjével.  Johnny egy átméretező gép segítségével lemásol egy furcsa hegyet, aminek Panthera a neve, és üvegbúra alá rejti. Az egyik pénteki szakkörön a gyerekeket is lekicsinyíti, hogy bezárja őket. Ezzel az a célja, hogy szerezzenek meg egy Akarit nevű követ, ami sok pénzt hozhat neki. De az egyik kislány elmegy mosdóba, és ezzel menti meg a többieket. Azért ajánlom ezt a könyvet, mert tele van izgalommal. Jó olvasást kívánok mindenkinek! ;) "                                                   

forrás: cerkabella.hu, pagony.hu