A megyei könyvtár könyvei iskolánk könyvtárában

Bővült az iskolai könyvtár választéka! Gyermek- és ifjúsági könyvek, mesék, regények, verseskötetek érkeztek egy évre hozzánk. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermek- és Ifjúsági Könyvtára 126 kötetet adott letétbe, amelyeket ki lehet kölcsönözni iskolánk könyvtárából.

knyvek

A könyvek listáját itt lehet böngészni.

A honlapon, az iskolai könyvtár oldalán minden héten könyvajánlót olvashattok ezekről a könyvekről.

Cikk folytatása

Heti könyvajánló

A megyei könyvtár könyvei közül ezen a héten a Sherlock, Lupin és én sorozatot ajánlom figyelmetekbe. 

sherlocklupinesen10
Ezek a kötetek izgalmas krimiket rejtenek, amelyekben a híres nyomozó, Sherlock Holmes és Arséne Lupin, a gáláns szélhámos gyerekkori barátok. Irene Adler kislányként ismerkedik meg velük egy tengerparti városkában, Franciaországban. Az eszes és kíváncsi Irene csatlakozik a fiúkhoz, és a trió tagjainak hajmeresztő kalandokban van részük.  A történeteket Irene tollából ismerhetjük meg. Ezek a történetek az 1870-es években játszódnak, az akkori Párizsban, Londonban, és mind egy-egy önállóan is megálló, izgalmas nyomozást mond el. Közben pedig kötetről kötetre bonyolódik egy háttértitok, Irene Adler valódi családjának, származásának a rejtélye is.

A könyveknek a megformálása is hangulatos: a színes képekkel díszített papírborítót levéve egy-egy régi naplókötetet vagy bőrbe kötött, tizenkilencedik századi díszkiadást idéző keménykötés tárul elénk, hátlapján mindig a három főszereplő aláírásával, előzéklapján pedig korabeli – és nem egy esetben a történethez kapcsolódó – múltidéző újsághirdetésekkel.

Hozzánk három kötet érkezett a sorozatból: A Szajna árnyai, Utolsó felvonás az Operában és A Kobra bosszúja. 

Cikk folytatása

Bittnerné Király Kyra

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, Bittnerné Király Kyra, számos diákunk kedves tanító nénije, január 10-én távozott közülünk. Emléke szívünkben örökké él.

Juhász Gyula: Consolatio

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,

Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.
 
Emlékük, mint a lámpafény az estben,
Kitündököl és ragyog egyre szebben
És melegít, mint kandalló a télben,
Derűs szelíden és örök fehéren.
 
Szemünkben tükrözik tekintetük még
S a boldog órák drága, tiszta üdvét
Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt
És élnek ők tovább, szűz gondolatként.

Unaloműző újra

Az idei tanévben újra indulnak a digitális oktatás alatt életre hívott Unaloműző kihívások!

Minden hónapban új feladattal vár benneteket az Elmerengők csapata is. Ha olvasással, könyvekkel kapcsolatos kihívásra vágytok, a feladatokat megtaláljátok az iskola honlapján a Digitális unaloműző/Elmerengő fül alatt vagy az iskola facebook oldalán.

Az idei első kihívás a népmesékhez kapcsolódik, hiszen szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját.
 
Sok sikert a megfejtéshez, és jó olvasást! 

Nyári betűfaló futam

Tudtad, hogy a nyári szünetben olyan helyekre is eljuthatsz, ahol eddig még sosem jártál? Minden utazásodnak csak a képzeleted szabhat határt. Mit is kell tenned?

Ragadj meg egy könyvet!

Folytatódik a Betű Faló Futam a nyári szünidő ideje alatt is! Már online is kitöltheted az adatlapot az általad olvasott könyvről a fenti képre kattintva :)

Ajánlj mások számára is letehetetlen olvasmányt!

A legtöbbet olvasó tanulók, valamint a legtöbbet olvasó osztály értékes nyereményeket kap! 😊

A könyv legyen veletek a nyári szünetben is!

Az alábbi képre kattintva, segítséget kaptok a nyári olvasónaplóhoz:

Cikk folytatása

Kiránduljatok az irodalomba!

Hiányzik az osztálykirándulás, és idén is szeretnétek átélni az izgalmas és vidám élményeket? Ha most nem is utazhattok el, de olvashattok róla! Az alábbi ajánlóban olyan könyveket találtok, amelyek osztálykirándulásokon játszódnak.

Jó kirándulást az irodalomba!

A képre kattintva nagyobbak lesznek az ajánlók!

Digitális könyvajánló

Most már tudod, milyen az, ha az otthonodban van az iskola. De vajon milyen lehet az iskolában lakni? A mostani könyvajánló két olyan regényt mutat be, amely bentlakásos iskolában játszódik. A repülő osztály kisebbeknek, az Abigél nagyobbaknak szól.

Az ajánlók nagyobbak lesznek, ha a képekre kattintasz.

  

Ha kedvet kaptál a könyvekhez, nem kell várnod, míg kinyitnak a könyvtárak, digitálisan is elolvashatod őket, mindkét mű megtalálható az interneten.

Könyvajánló a Föld napja alkalmából

Manapság számos könyv szól gyerekeknek, fiataloknak olvasmányos formában a Föld életének megóvásáról, a környezetvédelem fontosságáról. Ezekből találtok egy rövid ízelítőt, könyvajánlót az alábbiakban.