Sárkány ellen sárkányfű?

"Sárkány leszek, tűzokádó,
nem kell nekem avokádó.
Én királylányt reggelizek,
nem is egyet, hanem tízet!"

 

Varró Dániel verséből megismerhetjük a sárkány egyik legfontosabb tulajdonságát: szeret királylányt enni reggelire. Ezért kerekednek fel a vitéz legények, hogy legyőzzék a sárkányt és kiszabadítsák a királylányt. Szeretnéd te is megmenteni a királylányt? Mit vinnél magaddal a sárkány ellen? Kardot? Szablyát? A következő mesékben, legendákban, versekben a hősök különböző eszközökkel küzdenek meg a sárkánnyal. Olvasd el az idézeteket és gyűjtsd ki ezeket!

A megfejtéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk június 10-ig!

Kattints a képre a nagyításért!

A következő feladatok pedig híres sárkányokhoz kapcsolódnak.

Kattints a képre!

Állatok földön, vízen, levegőben

A bolygónkon található állatok élőhelye lehet a föld, a víz és a levegő is. A gyermekirodalomban számos olyan művet találhattok, amelyben különböző környezetben élő állatok, emlősök, madarak, halak szerepelnek. 

 

Találjátok ki, hogy hívják azoknak a regényeknek az "állati" főhősét, amelyekből az alábbi idézetek származnak! Segítségképpen megadjuk a szerzők nevét is: Eric Knight, Herman Melville, Csukás István, Rudyard Kipling, Fekete István, Lázár Ervin.

 

A képre kattintva nagy méretben látható lesz a feladat.

A megfejtéseket május 30-ig várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Vers/kép/regény

Arany János A walesi bárdok című költeményéhez Csordás Dániel illusztrátor készített képregényt, modern környezetbe átültetve azt. Ebből választottunk ki képkockákat és a hozzájuk tartozó versidézeteket. Az a feladat, hogy találjátok meg a párokat, és tegyétek helyes sorrendbe is őket.

A megfejtéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk május 23-ig.

Kattints a képre, és nagyobb méretben láthatod a feladatot! 

A képek forrása: http://eletbenmaradnanak.hu/comics/arany-janos-a-walesi-bardok/

 

Egzotikus állatságok

„Áruld el nekem, nagymama,
milyen állat a nagy mara?
Van-e nagy feje, nagy hasa?
Egészben véve nagy maga?”

És melyik földrész az otthona?

Tóth Krisztina távoli tájak egzotikus élőlényeiről írt vidám verseket Állatságok című kötetében, ezekből válogattunk ki néhányat. Olvasd el őket, és keresd meg a versekben, melyik állat melyik kontinens lakója! Írd a számok mellé a földrész és az ott élő állat nevét!

A képre kattintva nagy méretben látható a feladat.

A megfejtéseket május 16-ig várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A másik feladat is egzotikus állatokhoz kapcsolódik. Kattints a képre!

 

Uff, én beszéltem ...

És te beszélsz indiánul?  

Aludtál már tomahawkban és harcoltál wigwammal? Vagy fordítva? 

Ha elolvasol egy indiánkönyvet, számos olyan szóval találkozhatsz, amelyet az amerikai őslakosok használtak. A mostani feladatban Karl May Winnetou című regényének részleteiből kihagytuk az indián kifejezéseket, helyettük a képüket láthatod. Találd ki, mi hiányzik a szövegből! Segítségképpen a szöveg alatt megtalálod a hiányzó szavakat. Írd le a helyes sorrendben őket! Kattints a képre a nagyításhoz!

A megoldásokat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk május 9-ig!

A Nagy Manitou vezesse lépteidet!

Kocka, kúp, Karinthy...

Az Elmerengők két feladattal is várnak!

Szeretsz olvasni. És hogy állsz a geometriával?

Az írók gyakran idézik fel műveikben diákéveiket. Karinthy Frigyes egy egész kötetet szentelt iskolai élményeinek. A Tanár úr kérem számos vidám, humoros elbeszélést tartalmaz, ezek közül A jó tanuló felel címűhöz kapcsolódik az egyik feladat. Olvasd el ezt a matematika órán játszódó történetet, és oldd meg a hozzá tartozó feladatot! Mindkét kép nagyobb lesz, ha rákattintasz!

A megoldásokat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk május 2-ig!

A másik kihívás egy kreatív feladat, ahol egy kocka segítségével megalkothatod saját történetedet! Kattints a képre!

 

 

"A távolságot, mint üveggolyót ..."

Átlátszó, mint az üveg

Biztosan ti is játszottatok már üveggolyókkal.

Sok versben, regényben bukkan fel ez az átlátszó, csillogó, színes játék.

Olvassátok el az alábbi műveket, és válasszátok ki, vajon melyik idézethez melyik illusztráció tartozik!

Írjátok a mű címe mellé a hozzátartozó kép számát!

A képre kattintva nagyobb méretben is látható lesz a feladat.

A megfejtéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldhetitek április 25-ig.

 

 A láthatatlanná tévő köpeny

Nyuszi ül a versben ...

Idén április 11-én a nyuszi hozza el a költészet napját.

Ülj le te is egy fa tövébe, és mélyedj el a versekben!

Három vers versszakai keveredtek össze a húsvéti tojásokon.

Varró Dániel: Nyúl tavaszi éneke

Tóth Krisztina: Levél a Nyúlnak

Csanádi Imre: Húsvétos

Keresd meg az egy vershez tartozó versszakokat, és írd le helyes sorrendben a kosáron látható számokat! Írd oda a vers címét is!

A képre kattintva nagyobb méretben is látható lesz a feladat.

A megoldást az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk április 18-án 18:00 óráig!

Szerencsés tojás(sorrend)keresést!

 

Folytatódik a Betű Faló Futam!

Az olvasás számos előnye közül ezekről hallottál már?

  1. Az olvasás jobb társalgóvá tehet.
  2. A szomszédok sosem fognak panaszkodni arra, hogy túl hangosan olvasol.
  3. A tudás nem terjed cseppfertőzéssel. Jobb, ha olvasol.
  4. Egy kellően vastag könyv megállít egy pisztolylövedéket is. Az olvasás tehát életet menthet.
  5. A dinoszauruszok nem olvastak. Nézd meg, mi lett velük!

Cikk folytatása

  • 1
  • 2